TAXI BOOKING Samaria Gorge


Φαράγγι Σαμαριάς

Με το μοντέρνο, κλιματιζόμενο αυτοκίνητο της Mercedes, στην υπηρεσία Ταξί

 ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ ΤΑΞΙ ,ΧΑΝΙΑ 

 προσφέρουμε επαγγελματικές και έγκαιρες υπηρεσίες μεταφοράς προς τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Κρήτης, Χανίων - CHQ και Ηρακλείου - HER.

  κάνετε κράτηση ταξί Γεωργιούπολη online ή καλώντας μας απευθείας στο

 +30 693 712 7429 .


Συνοπτική Παρουσίαση :
Πρόκειται για το πιο αξιοποιημένο, από άποψη υποδομής, φαράγγι της Κρήτης: διαθέτει γέφυρες στα δύσκολα περάσματα, κρήνες με πόσιμο νερό αλλά και σταθμούς πυρόσβεσης και πρώτων βοηθειών.
Αποτελεί  Εθνικό Δρυμό της Ελλάδας από το 1962 .
Βρίσκεται σε απόσταση 43χλμ. από την Πόλη των Χανίων .  
Το Φαράγγι της Σαμαριάς εκτείνεται περίπου 18 χιλιόμετρα  και φιλοξενεί περισσότερα από 50 είδη άγριων πουλιών, ενδημικά φυτά της Κρήτης καθώς και τον κρητικό αίγαγρο (ενδημικό υποείδος Capra aegagrus). Ας σημειωθεί  ότι οι αίγαγροι που συναντά ο πεζοπόρος κατά μήκος της διαδρομής είναι υβρίδια και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν το αυθεντικό υποείδος Capra aegagrus. Ως άγρια ζώα, οι αυθεντικοί αίγαγροι ζουν μακριά από την παρουσία του ανθρώπου και είναι εξαιρετικά δύσκολα στην εξεύρεσή τους.
 Για λόγους ασφαλείας το φαράγγι παραμένει κλειστό από Οκτώβριο έως Μάιο.
Η είσοδος στη Σαμαριά επιβαρύνεται με κάποιο φθηνό εισιτήριο κι επιτρέπεται από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το πότε θα ανοίξει το φαράγγι για τους επισκέπτες εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.



Με το μοντέρνο, κλιματιζόμενο αυτοκίνητο της Mercedes, στην υπηρεσία Ταξί 

 ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ ΤΑΞΙ ,ΧΑΝΙΑ 

 προσφέρουμε επαγγελματικές και έγκαιρες υπηρεσίες μεταφοράς προς τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Κρήτης, Χανίων - CHQ και Ηρακλείου - HER.

  κάνετε κράτηση ταξί Γεωργιούπολη online ή καλώντας μας απευθείας στο






Διαδρομή
Το φαράγγι ξεκινάει από το «Ξυλόσκαλο», στους πρόποδες του επιβλητικού Γκίγκιλου (μία από τις ωραιότερες βουνοκορφές της Κρήτης, με γυμνές και απότομες γκρίζες πλαγιές),  στο νότιο τμήμα του οροπεδίου, του Ομαλού και καταλήγει στον παραθαλάσσιο οικισμό «Αγία Ρουμέλη» στη νότια Κρήτη.
Η πορεία διαρκεί περίπου 6 ώρες, μαζί με τις στάσεις, 5-6 ώρες - ανάλογα με την πεζοπορική εμπειρία - από το Ξυλόσκαλο.
Το μονοπάτι στη Σαμαριά είναι άριστα σηματοδοτημένο σε όλο το μήκος της διαδρομής. Ενας χάρτης της Σαμαριάς, είναι τυπωμένος στο πίσω μέρος του εισιτηρίου που θα αγοράσετε στην είσοδο του φαραγγιού.
Η είσοδος του φαραγγιού  βρίσκεται σε υψόμετρο 1250 μ. στο οροπέδιο του Ομαλού, όπου υπάρχει και το κέντρο πληροφόρησης. Η κάθοδος στο φαράγγι γίνεται από ένα χαραγμένο στην απότομη πλαγιά μονοπάτι . Εκεί παλαιότερα οι χωρικοί έφτιαχναν πατήματα με ξύλα και για το λόγο αυτό το μονοπάτι  φέρει σήμερα  την ονομασία  «Ξυλόσκαλο».
Μόλις 20΄ μετά την έναρξη της κατάβασης στο Ξυλόσκαλο το πρώτο σημείο θέας είναι αποκαλυπτικό της ομορφιάς του φαραγγιού.
Το πρώτο μέρος της διαδρομής του φαραγγιού είναι κατάφυτο από κυπαρίσσια, πλατάνια, πεύκα, πικροδάφνες και πλήθος βοτάνων φυτών. 

Το δεύτερο τμήμα , το κυρίως φαράγγι , εντυπωσιάζει με τις άγριες πλαγιές . Σε ορισμένα σημεία της διαδρομής οι κάθετες πλευρές των βράχων που οριοθετούν το φαράγγι ξεπερνούν τα 500 μέτρα σε ύψος και σε άλλα έρχονται τόσο κοντά που αφήνουν μόνο ένα στενό, σκοτεινό πέρασμα για να προχωρήσεις.
Η Σαμαριά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «απλός περίπατος» για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την πεζοπορία. Αν και κατηφορική στο μεγαλύτερο μέρος της και με μεγάλα διαστήματα επίπεδης πορείας, η μεγάλη διαδρομή, η ζέστη το καλοκαίρι και ο καυτός ήλιος προσδίδουν στην διάσχισή της τον βαθμό μέτριας δυσκολίας.
Το μονοπάτι, με το στηθαίο από ακατέργαστα κλαδιά, κατηφορίζει ώρα πολλή ανάμεσα στο δάσος. Ο επισκέπτης χρειάζεται κάπου 1.20΄ για να φτάσει στην κοίτη του ποταμού (3 χλμ.). Υπάρχουν αρκετές πηγές με κρυστάλλινο νερό. Αυτές είναι  : Νερούτσικο (40΄ από το Ξυλόσκαλο), Ρίζα Συκιάς (1.15΄), Βρυσί (2.25΄), Οικισμός Σαμαριά (3.30΄), Πέρδικα (4 ώρες), Χριστός (5 ώρες).
Η πρώτη μικρή στάση μπορεί να γίνει στη θέση  ¨Νερούτσικο¨ με τρεχούμενο νερό, παγκάκια και τουαλέτες.
Στη μέση περίπου του φαραγγιού, βρίσκεται η εγκαταλειμμένη «Σαμαριά», το χωριό που ερήμωσε όταν η περιοχή ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1962. Πριν από τον οικισμό, οι πεζοπόροι συναντούν το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου δίπλα στα αιωνόβια κυπαρίσσια και έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στην κοίτη, δίπλα στο νερό.
Μετά τον οικισμό συναντούν το εκκλησάκι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας  ( 14ος αι. ) που βρίσκεται έξω από τον οικισμό της Σαμαριάς και έδωσε το όνομά του στο χωριό και στο φαράγγι (Οσία Μαρία-Σία Μαρία-Σαμαριά).
Από αυτό το σημείο, η κοίτη όλο και περιορίζεται από τα κάθετα τοιχώματα. Τα πιο στενά σημεία τα έχουν ονομάσει «Πόρτες» και η πιο χαρακτηριστική , η Σιδερόπορτα αφήνει ένα πέρασμα , μόλις τριών μέτρων πλάτους για τον πεζοπόρο, ενώ πάνω , τα κατακόρυφα γκρεμνά υψώνονται ως τριακόσια μέτρα μέχρι και εξακόσια μέχρι πιο μέσα. 
Διαδοχικά ξύλινα γεφύρια «στρώνουν» ένα πρωτότυπο μονοπάτι πάνω από το νερό, για να βγουν από το φαράγγι οι πεζοπόροι και να αρχίσουν να περπατούν σε ανοιχτό ορίζοντα για την Αγία Ρουμέλη .
To φαράγγι της Σαμαριάς τελειώνει 3 χιλιόμετρα πριν την Αγία Ρουμέλη. Απολαύστε την όμορφη παραλία μπροστά από την Αγία Ρουμέλη.
Η θέα προς τη θάλασσα αλλά και την έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς είναι μαγευτική
Σημείωση :  Το εισιτήριο θα πρέπει να το κρατήσετε μέχρι την έξοδο, στην Αγία Ρουμέλη.
Από εκεί καραβάκι θα σας μεταφέρει στη Χώρα Σφακίων που συνδέεται με το οδικό δίκτυο.
Σύμβουλος Διαδρομής :